Treceți la conținutul principal

7 specii de maimute ca si animale de companie


Daca vezi pe cineva cu o maimutica pe post de animal de companie este usor sa crezi ca sunt dragute si ca poate ti-ai dori si tu una la fel. Dar realitatea de a avea o primata ca si animal de companie s-ar putea sa nu fie chiar atat de atragatoare. Sa ingrijesti una poate fi destul de provocator si poate necesita chiar zeci de ani de grija constanta, de la prepararea hranii speciale la schimbarea scutecelor, traind de fapt cu anii in captivitate.

Capucinii – aceste primate mici sunt vazute adesea in filme sau la televizor si sunt renumite pentru marimea lor si comportamentul obraznic. Sunt foarte inteligente, teritoriale si traiesc aproximativ 40 de ani in captivitate. (insemnand 40 de ani de scutece, in caz ca nu ati realizat ca nu au invatat sa mearga la toaleta). 

Image result for Capucinii

Cimpanzeii – aceasta este una dintre cele mai mari specii de primate folosite ca si animale de companie si nu este de fapt o maimuta ci face parte din familia gorilelor. Cimpanzeii sunt adesea vazuti in filme si la televizor. Multe cazuri de cimpanzei care isi ataca stapanii si alti oameni, chiar omorandu-i au fost de-a lungul anilor. Cimpanzeii sunt mari si puternici, iar masculii sunt extrem de agresivi. Pot trai mai mult de 60 de ani. Nu sunt indicati ca si animale de companie.
Image result for Cimpanzeii

Macacii – aceste primate mici pot trai pana la 30 de ani, avand nevoie de scutece tot timpul. Au nevoie de custi mari, sigure pentru a nu se pierde in casa sau sa fuga afara si sa se catere pe vreun fir electric, ceea ce-i poate fi adesea fatal. Desi sunt mici, au mare nevoie de adaposturi mari, cel putin 30 de metri patrati. Chiar unele gradini zoologice nu respecta regulile privind spatiul suficient pentru aceste primate din pacate.
Image result for Macacii

Tamarinii – aceste primate mici au o greutate mai mica de jumatate de kilogram si traiesc de obicei in captivitate cam 15 ani. Pot musca destul de rau desi au o gura mica si au nevoie de un adapost sigur cu spatiu mic intre bare; in caz contrar vor scapa din cusca sau vor ramane intepeniti.
Image result for Tamarinii

Maimuta veverita – este foarte acrobatica. Traieste pana la 25 de ani, isi foloseste coada sa se catere in crengi si are nevoie de mult spatiu (ca orice primata), precum si de scutece pentru toata viata. Va consuma o mare varietate de alimente.
Image result for Maimuta veverita

Marmosetii – asemanatori cu tamarinii ca si marime si cu aceleasi cerinte de ingrijire, marmosetii sunt primate foarte mici. Sunt extrem de rapizi si nu e indicat sa-i tineti atat timp cat ei nu pot sta locului.
Image result for Marmosetii

Maimuta guenon – aceste primate sunt mici si nu cantaresc mai mult de jumatate de kilogram, traiesc cam 25 de ani in captivitate. Guenonii, ca toate primatele au nevoie de ingrijiri speciale. Sunt aproximativ 24 de specii de guenoni cum ar fi maimutica verde, vervet sau grivet care sunt cele mai populare in captivitate. Traiesc in grupuri mari, asa ca tinerea in captivitate pe langa oameni nu este recomandata.
Image result for Maimuta guenon

Probleme in detinerea unei maimute ca si animal de companie.

Daca iei in calcul sa-ti iei o maimutica, iti amintim cateva lucruri. Sunt scumpe, periculoase, traiesc o perioada lunga de timp, solicita o mare parte din timpul unei zile, au nevoie de mult spatiu si nu prea sunt dragute. Intr-adevar, unele maimute traiesc fara sa raneasca oamenii si pot fi ingrijite corespunzator ca si animale de companie. Multe persoane cu handicap se bazeaza zi de zi pe ajutorul unor maimute. Insa un animal care sta inchis in cusca si nu are o activitate diversificata, fiind singur, eventual cu o dieta nesanatoasa, este un animal nefericit. Este de fapt un abuz al omului doar pentru moftul de a detine un animal exotic.

Primatele, unele dintre ele fiind cunoscute ca si maimute sunt creaturi foarte inteligente. Oricine este atat de inteligent ca si un copil si puternic ca si un adult are nevoie de ingrijiri speciale si atentie sau trebuie lasat in salbaticie. Oricine detine un astfel de animal trebuie sa fie practic si bine pregatit. Primatele nu sunt animale de companie grozave si cele mari cum sunt cimpanzeii nu ar trebui tinuti in captivitate. Vrei o dovada? Intreaba orice fost detinator de cimpanzeu.    

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Patru remedii pentru eliminarea ghemului de blană la pisică

Pisica este un animal extrem de atent cu igiena proprie, dar ghemotoacele de blană pe care aceasta le acumulează în stomac și le elimină apoi prin vomă nu sunt deloc o plăcere pentru stăpân. În plus, acestea pot determina blocaje intestinale şi chiar probleme serioase de sănătate animăluţului tău.
Ghemul de blană poate fi ceva dezgustător pentru oricine, dar e important să înţelegem cum se formează. 

Atunci când pisica îşi face toaleta, limba sa aspră curăţă ca o perie toate firele de păr moarte, care sunt ulterior înghiţite. Majoritatea firelor de păr pot trece prin întreg tractul digestiv al pisicii fără să creeze probleme, dar o parte din ele rămân în stomac, formând ghemul de blană. În mod obişnuit, acesta este eliminat după un timp prin vomă. Ghemul de blană apare mai frecvent la rasele cu păr lung, cum ar fi pisica persană. De asemenea, vei putea observa acest aspect mai mult în cazul pisicilor adulte, comportamentul de toaletare dezvoltându-se pe măsură ce animalul creşte.

Tot ce trebuie să ştii despre hamsteri

Foarte vioi şi drăgălaş, hamsterul este unul dintre animalele de companie preferate de către copii. Înainte de a-i îndeplina dorinţa micuţului tău, iată ce trebuie să ştii pentru a avea un hamster sănătos şi fericit.
Cum să alegi un hamster Aceste mici rozatoare, care sunt într-o varietate de culori şi rase, au o speranţă de viaţă în jur de doi ani, sau ceva mai mult atunci când traiesc singuri în cuşcă. Fiecare rasă necesită un tratament specific, de aceea e bine să te informezi asupra acestui lucru înainte de a deveni “parintele adoptiv” al unui hamster.
·Hamsterul chinezesc: este un hamster de mici dimensiuni, nu atât de răspândit, de aceea, de multe ori, el este confundat cu hamsterul pitic. ·Hamsterul pitic: este foarte asemănător cu hamsterul chinezesc. Există o varietate de specii de hamster pitic, dintre care, cele mai cunoscute sunt trei: hamsterul rusesc (cea mai răspândită specie întâlnită în captivitate), hamsterul Roborovski şi hamsterul pitic de iarnă (siberian). ·Hamsterul …

Tot ce trebuie să ştii înainte de a avea un câine ca animal de companie

E minunat să-ţi iei un câine drept companion, dar, chiar dacă eşti un iubitor de animale cu vechime sau eşti la prima experienţă, nu uita că trebuie să fii pregătit cu tot ce acesta are nevoie şi să te preocupe încă de la început starea lui de sănătate şi de fericire. Iată cum trebuie să te pregăteşti înainte de a aduce noul membru al familiei în casă.