Treceți la conținutul principal

10 lucruri pe care nu le ştiai despre câine


Crezi că ştii totul despre companionul tău canin? Mai gândeşte-te! Iată mai jos 10 lucruri care te vor uimi.
1. Câinele are inteligenţa unui copil de 2 ani.
Există o explicaţie a faptului că cei mici se înţeleg atât de bine cu câinii: vorbesc aceeaşi limbă. Capacitatea lor de înţelegere se limitează cam la acelaşi număr de cuvinte şi de gesturi - 250!

 
2. Câinii şi pisicile beau apă în acelaşi mod.
Știm că îţi este foarte greu să crezi acest lucru, deoarece câinii, spre deosebire de pisici, împrăştie apa peste tot atunci când beau. Ambii folosesc exact aceeaşi metodă, se ajută de limbă, pe care o introduc în vasul cu apă, apoi o îndoaie ca pe o lingură pentru a aduce lichidul în gură.

 
3. Câinele are percepţia timpului şi îţi simte lipsa atunci când eşti plecat.
Știi deja că un câine îşi cunoaşte foarte bine orele de masă sau de plimbare. Câinii ne cunosc obiceiurile pentru că au un foarte dezvoltat simţ al timpului care trece. Un studiu a arătat că aceste animale reacţionează diferit, în funcţie de cât lipseşte stăpânul de acasă.  
 
4. Mustăţile îl ajută pe câine să “vadă” pe întuneric.
Sigur, nu este vorba că ar deţine o super-putere care îl ajută să vadă pe întuneric, dar mustăţile au capacitatea de a percepe cele mai mici modificări ale curenţilor de aer, oferindu-i câinelui informaţii despre dimensiunea, forma şi viteza de deplasare ale obiectelor sau persoanelor din apropiere. Acest lucru îi permite câinelui să detecteze pericolul sau prada chiar şi pe timp de noapte. 
5. Câinii au glande sudoripare doar la nivelul pernuţelor plantare.
Mai precis, aceste glande se găsesc între pernuţe. Acestea îl ajută să-şi umezească lăbuţele în zilele călduroase, nu pentru a răcori organismul. Termoreglarea se produce prin respiraţia tipică - rapidă şi cu limba scoasă - şi prin salivaţie.
 
6. În medie, muşcătura unui câine poate exercita o presiune de 145 kg.
Testele au fost efectuate pe Ciobănesc German, Pitbull Terrier American şi Rottweiler. Prin comparaţie, muşcătura umană exercită o presiune de 54 kg, în timp ce rechinul alb poate muşca cu o forţă de 272 kg, iar crocodilii cu o forţă de 1.134 kg! De asemenea, câinii adulţi au cu 10 dinţi mai mulţi decât oamenii - 42 faţă de 32.
 
7. Un căţel de un an este la fel de dezvoltat, din punct de vedere fizic, ca un om în vârstă de 15 ani.
Desigur, există mici diferenţe, în funcţie de rasa câinelui. Câinii de talie mare se maturizează mai repede faţă de cei de talie mică.
8. Simţul mirosului la câine este de la 1.000 până la 10 milioane de ori mai dezvoltat decât al omului.
În funcţie de rasă, un câine poate avea între 125 milioane şi 300 milioane de receptori olfactivi – comparativ cu doar 5 milioane la oameni. În plus, acea parte a creierului câinelui care controlează mirosul este de 40 de ori mai mare decât la om – e adevărat, creierul canin este  mai mic faţă de cel uman, raportat la dimensiunea corpului. Creierul uman reprezintă aproximativ 1/40 din greutatea totală a corpului, pe când cel al câinelui doar 1/125. Nu te umfla în pene, creierul unei furnici este 1/7 din greutatea sa!


9. Câinii pot auzi de 4 ori mai bine ca oamenii.
Căţeii se pot naşte surzi, dar reuşesc să depăşească rapid abilităţile auditive ale omului. De asemenea, câinii pot auzi sunetele înalte, putând detecta o gamă de frecvenţă de la 67 la 45,000 hertzi (cicluri/secundă). Frecvenţa audibilă pentru om se întinde de la 64 la 23,000 hertzi. Atât la câini, cât şi la oameni, limita superioară a intervalului scade odată cu vârsta.
 
10. Câinele îţi poate percepe stările cu ajutorul mirosului.
Câinele poate percepe chiar şi cele mai subtile modificări ale mirosului tău, ceea ce îl ajută să-şi dea seama ce simţi într-un anumit moment – cum ar fi mirosul transpiraţiei atunci când devii nervos sau îţi este teamă. Foarte probabil câinii pot detecta şi anumite boli sau pot şti când stăpâna este însărcinată.
Sperăm că aceste lucruri interesante te vor face să-ţi apreciezi mai mult cel mai bun prieten. Câinii sunt cu adevărat animale incredibile.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Tot ce trebuie să ştii înainte de a avea un câine ca animal de companie

E minunat să-ţi iei un câine drept companion, dar, chiar dacă eşti un iubitor de animale cu vechime sau eşti la prima experienţă, nu uita că trebuie să fii pregătit cu tot ce acesta are nevoie şi să te preocupe încă de la început starea lui de sănătate şi de fericire. Iată cum trebuie să te pregăteşti înainte de a aduce noul membru al familiei în casă.

Patru remedii pentru eliminarea ghemului de blană la pisică

Pisica este un animal extrem de atent cu igiena proprie, dar ghemotoacele de blană pe care aceasta le acumulează în stomac și le elimină apoi prin vomă nu sunt deloc o plăcere pentru stăpân. În plus, acestea pot determina blocaje intestinale şi chiar probleme serioase de sănătate animăluţului tău.
Ghemul de blană poate fi ceva dezgustător pentru oricine, dar e important să înţelegem cum se formează. 

Atunci când pisica îşi face toaleta, limba sa aspră curăţă ca o perie toate firele de păr moarte, care sunt ulterior înghiţite. Majoritatea firelor de păr pot trece prin întreg tractul digestiv al pisicii fără să creeze probleme, dar o parte din ele rămân în stomac, formând ghemul de blană. În mod obişnuit, acesta este eliminat după un timp prin vomă. Ghemul de blană apare mai frecvent la rasele cu păr lung, cum ar fi pisica persană. De asemenea, vei putea observa acest aspect mai mult în cazul pisicilor adulte, comportamentul de toaletare dezvoltându-se pe măsură ce animalul creşte.

Tot ce trebuie să ştii despre hamsteri

Foarte vioi şi drăgălaş, hamsterul este unul dintre animalele de companie preferate de către copii. Înainte de a-i îndeplina dorinţa micuţului tău, iată ce trebuie să ştii pentru a avea un hamster sănătos şi fericit.
Cum să alegi un hamster Aceste mici rozatoare, care sunt într-o varietate de culori şi rase, au o speranţă de viaţă în jur de doi ani, sau ceva mai mult atunci când traiesc singuri în cuşcă. Fiecare rasă necesită un tratament specific, de aceea e bine să te informezi asupra acestui lucru înainte de a deveni “parintele adoptiv” al unui hamster.
·Hamsterul chinezesc: este un hamster de mici dimensiuni, nu atât de răspândit, de aceea, de multe ori, el este confundat cu hamsterul pitic. ·Hamsterul pitic: este foarte asemănător cu hamsterul chinezesc. Există o varietate de specii de hamster pitic, dintre care, cele mai cunoscute sunt trei: hamsterul rusesc (cea mai răspândită specie întâlnită în captivitate), hamsterul Roborovski şi hamsterul pitic de iarnă (siberian). ·Hamsterul …