Treceți la conținutul principal

Tot ce trebuie să ştii despre hamsteriFoarte vioi şi drăgălaş, hamsterul este unul dintre animalele de companie preferate de către copii. Înainte de a-i îndeplina dorinţa micuţului tău, iată ce trebuie să ştii pentru a avea un hamster sănătos şi fericit.
Cum să alegi un hamster
Aceste mici rozatoare, care sunt într-o varietate de culori şi rase, au o speranţă de viaţă în jur de doi ani, sau ceva mai mult atunci când traiesc singuri în cuşcă. Fiecare rasă necesită un tratament specific, de aceea e bine să te informezi asupra acestui lucru înainte de a deveni “parintele adoptiv” al unui hamster.

· Hamsterul chinezesc: este un hamster de mici dimensiuni, nu atât de răspândit, de aceea, de multe ori, el este confundat cu hamsterul pitic.
· Hamsterul pitic: este foarte asemănător cu hamsterul chinezesc. Există o varietate de specii de hamster pitic, dintre care, cele mai cunoscute sunt trei: hamsterul rusesc (cea mai răspândită specie întâlnită în captivitate), hamsterul Roborovski şi hamsterul pitic de iarnă (siberian).
· Hamsterul sirian: este un hamster de dimensiuni mai mari şi care există într-o varietate de culori, dar cel mai răspândit este cel auriu.Alege un hamster sănătos
Cel mai bine este să alegi un pui (am spus deja că nu trăieşte prea mult!) mai vioi, fără semne de boală, cum ar fi ochii apoşi sau partea din spate umedă. Dacă observi în cuşca de prezentare de la magazin unul sau mai mulţi hamsteri cu aspect nesănătos, evită să alegi din acel grup, deoarece majoritatea bolilor specifice acestor animale sunt contagioase.
Cuşca şi accesoriile
Ai nenumărate opţiuni, atât în magazinele de specialitate, cât şi online. Totuşi, alege ce este mai potrivit pentru rasa hamsterului, dar şi ceva uşor de curăţat. De exemplu, chiar dacă ţi se pare atractivă o cuşcă foarte colorată şi cu multe tuburi, ea nu este şi funcţională, deoarece e dificil de curăţat. Pe de altă parte, un acvariu nu este foarte potrivit pentru hamster pentru că nu asigură o ventilaţie potrivită.
Indiferent de rasa de hamster aleasă, cuşca trebuie să fie dotată cu rumeguş, un recipient pentru apă, o roată de alergare şi jucării de ros.

Dieta hamsterului
Mix-ul de seminţe pe care îl găseşti în magazine nu este suficient pentru o dietă sănătoasă a hamsterului, acesta având nevoie şi de o varietate de proteine, fructe sau legume.
Înmulţirea hamsterilor
Trebuie decisă doar după ce te asiguri că ai ce să faci cu puii, dacă le poţi oferi condiţii bune de trai, sau dacă ai cui să îi dai spre creştere.
În cazul oricărei specii de hamster, este nevoie ca perechea să fie sănătoasă, matură din punct de vedere sexual şi fără legături de rudenie (pentru a evita consangvinizarea).
Hamsterii sirieni devin apţi pentru reproducere începând cu vârsta de 2-3 luni, iar cei pitici la numai 4-6 săptămâni.
Gestaţia durează în jur de 16 zile, iar o femelă face în medie 25-50 de pui în decursul a 5 sau 6 fătări. Puii se nasc fără păr pe corp şi cu ochii lipiţi. După două zile, puii au un puf brun, care apoi devine negru pe spate şi roz pe abdomen. După 5 zile părul începe să crească pe corp, iar după 8 zile se formează deja blana.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Patru remedii pentru eliminarea ghemului de blană la pisică

Pisica este un animal extrem de atent cu igiena proprie, dar ghemotoacele de blană pe care aceasta le acumulează în stomac și le elimină apoi prin vomă nu sunt deloc o plăcere pentru stăpân. În plus, acestea pot determina blocaje intestinale şi chiar probleme serioase de sănătate animăluţului tău.
Ghemul de blană poate fi ceva dezgustător pentru oricine, dar e important să înţelegem cum se formează. 

Atunci când pisica îşi face toaleta, limba sa aspră curăţă ca o perie toate firele de păr moarte, care sunt ulterior înghiţite. Majoritatea firelor de păr pot trece prin întreg tractul digestiv al pisicii fără să creeze probleme, dar o parte din ele rămân în stomac, formând ghemul de blană. În mod obişnuit, acesta este eliminat după un timp prin vomă. Ghemul de blană apare mai frecvent la rasele cu păr lung, cum ar fi pisica persană. De asemenea, vei putea observa acest aspect mai mult în cazul pisicilor adulte, comportamentul de toaletare dezvoltându-se pe măsură ce animalul creşte.

Tot ce trebuie să ştii înainte de a avea un câine ca animal de companie

E minunat să-ţi iei un câine drept companion, dar, chiar dacă eşti un iubitor de animale cu vechime sau eşti la prima experienţă, nu uita că trebuie să fii pregătit cu tot ce acesta are nevoie şi să te preocupe încă de la început starea lui de sănătate şi de fericire. Iată cum trebuie să te pregăteşti înainte de a aduce noul membru al familiei în casă.