Treceți la conținutul principal

Cu animalul la stomatologChiar dacă nu te-ai gândit până acum la acest aspect, trebuie să ştii că şi animalele pot suferi de afecţiuni dentare, unele chiar foarte complicate şi dureroase.
Ca urmare a formării plăcii bacteriene, dantura animalelor poate fi afectată, le miroase gura şi trebuie duse la stomatolog.
Dintre animale, câinii şi pisicile suferă cel mai frecvent de afecţiuni dentare. 
Image result for dog teeth

Cum identifici o problemă dentară
Atunci când observi unul sau mai multe dintre următoarele simptome este cazul să mergi cu animalul la medicul veterinar:
· salivaţie excesivă,
· animalul are o preferinţă pentru alimentele moi sau lichide şi evită hrana uscată,
· devine agresiv la atingerea gurii, indicând o durere locală,
· respiraţia are un miros neplăcut,
· gingiile sunt inflamate sau mici tumorete sunt prezente la nivelul maxilarului. 

Cauzele problemelor dentare
Ca şi în cazul oamenilor, cea care stă cel mai frecvent la baza apariţiei afecţiunilor  dentare este placa bacteriană formată pe tartrul depus la nivelul dinţilor.
O placă bacteriană avansată duce în mod automat la iritarea gingiei şi la apariţia gingivitei şi a periodontitei. În acest fel apare mirosul neplăcut al gurii.
La unele rase, cum ar fi doberman sau boxer, pot să apară şi unele pseudotumori inflamatorii la nivelul gingiei, denumite epulis sau epulide. Epulisul formează o mică proeminenţă roşie-violacee, situată adesea în spaţiul interdentar.
Cu cât boala dentară se agravează, pot să apară fracturi dentare sau carii severe ce vor duce la pierderea dintelui. Rasele de talie mică sunt mai frecvent afectate ca urmare a spaţiilor interdentare mai mici, a duratei de viaţă mai mare şi a dietei.
Este necesar ca animalul să fie dus periodic la control, într-un spital veterinar utilat special pentru intervenţii stomatologice.
Se recomandă un control stomatologic la fiecare 6 luni, chiar şi în cazul în care nu există semne de boală dentară.
Image result for dog teeth
Tratamentul afecţiunilor dentare
În functie de cauză, medicul va face recomandarea potrivită. Pentru îndepărtarea plăcii bacteriene, se efectuează detartraj şi se administrează anumite produse medicamentoase pentru combaterea florei bacteriane dezvoltate în cavitatea bucală.
Costul unui detartraj poate varia între 100 şi 200 de lei, în funcţie de talia animalului. La acesta se pot adăuga costurile anesteziei şi ale analizelor necesare înainte de anestezie.

Metode de curăţare a dinţilor şi de prevenire a apariţiei plăcii bacteriene
În primul rând, câinele ar trebui spălat periodic pe dinţi, folosind paste şi periuţe speciale recomandate de către veterinar.
În pet shop-uri există produse speciale, de tip os artificial, care, prin rosul periodic, previn formarea tartrului.
Pentru îndepărtarea mirosului neplăcut al respiraţiei, poţi achiziţiona, tot de la magazinele de specialitate, produse de tip cosmetic ce se amestecă în apa de băut.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Patru remedii pentru eliminarea ghemului de blană la pisică

Pisica este un animal extrem de atent cu igiena proprie, dar ghemotoacele de blană pe care aceasta le acumulează în stomac și le elimină apoi prin vomă nu sunt deloc o plăcere pentru stăpân. În plus, acestea pot determina blocaje intestinale şi chiar probleme serioase de sănătate animăluţului tău.
Ghemul de blană poate fi ceva dezgustător pentru oricine, dar e important să înţelegem cum se formează. 

Atunci când pisica îşi face toaleta, limba sa aspră curăţă ca o perie toate firele de păr moarte, care sunt ulterior înghiţite. Majoritatea firelor de păr pot trece prin întreg tractul digestiv al pisicii fără să creeze probleme, dar o parte din ele rămân în stomac, formând ghemul de blană. În mod obişnuit, acesta este eliminat după un timp prin vomă. Ghemul de blană apare mai frecvent la rasele cu păr lung, cum ar fi pisica persană. De asemenea, vei putea observa acest aspect mai mult în cazul pisicilor adulte, comportamentul de toaletare dezvoltându-se pe măsură ce animalul creşte.

Soluții pentru tratamentul osteoartritei la câini

Tot ce trebuie să ştii despre hamsteri

Foarte vioi şi drăgălaş, hamsterul este unul dintre animalele de companie preferate de către copii. Înainte de a-i îndeplina dorinţa micuţului tău, iată ce trebuie să ştii pentru a avea un hamster sănătos şi fericit.
Cum să alegi un hamster Aceste mici rozatoare, care sunt într-o varietate de culori şi rase, au o speranţă de viaţă în jur de doi ani, sau ceva mai mult atunci când traiesc singuri în cuşcă. Fiecare rasă necesită un tratament specific, de aceea e bine să te informezi asupra acestui lucru înainte de a deveni “parintele adoptiv” al unui hamster.
·Hamsterul chinezesc: este un hamster de mici dimensiuni, nu atât de răspândit, de aceea, de multe ori, el este confundat cu hamsterul pitic. ·Hamsterul pitic: este foarte asemănător cu hamsterul chinezesc. Există o varietate de specii de hamster pitic, dintre care, cele mai cunoscute sunt trei: hamsterul rusesc (cea mai răspândită specie întâlnită în captivitate), hamsterul Roborovski şi hamsterul pitic de iarnă (siberian). ·Hamsterul …