Treceți la conținutul principal

Tot ce trebuie să ştii înainte de a avea un câine ca animal de companieE minunat să-ţi iei un câine drept companion, dar, chiar dacă eşti un iubitor de animale cu vechime sau eşti la prima experienţă, nu uita că trebuie să fii pregătit cu tot ce acesta are nevoie şi să te preocupe încă de la început starea lui de sănătate şi de fericire. Iată cum trebuie să te pregăteşti înainte de a aduce noul membru al familiei în casă.

 

Lista de cumpărături

· hrană şi gustări de bună calitate
· vas pentru mâncare
· bol pentru apă
· jucării, foarte multe jucării, inclusiv pentru ros
· perie şi pieptăne pentru purici
· zgardă cu medalion de identificare
· lesă
· ham (pentru câini mici)
· periuţă de dinţi
· un pat sau un coş cu o păturică
· produse speciale de îngrijire

Cum îl hrăneşti

· Căţeluşii de 8-12 săptămâni au nevoie de patru mese pe zi.
· Cei de 3-6 luni, trei mese pe zi.
· După ce au mai crescut, de la 6 luni la un an, câinii au nevoie de doar două mese pe zi.
· Când căţelul tău împlineşte vârsta de un an, o masă pe zi este de obicei suficientă.
· Pentru unele rase, inclusiv câini de talie mare sau cei cu tendinţă la balonare, este necesar ca hrana să fie împarţită în două mese cu porţii mai mici.
Câinii adulţii trebuie să beneficieze de o dietă echilibrată, care conţine hrană de bună calitate, atât uscată, cât şi la conservă. Poţi să-i oferi şi câte ceva din hrana ta, cum ar fi brânză de vaci, ou fiert, fructe sau legume, dar acestea nu trebuie să reprezinte mai mult de 10% din porţia lui zilnică.
Puii trebuie hrăniţi cu mâncare specifică vârstei lor (există în magazinele de specialitate).  Încearcă să limitezi “hrana umană”, deoarece aceştia sunt în creştere şi pot suferi dezechilibre minerale şi de vitamine, care determină dezvoltarea deficitară a oaselor şi dinţilor. În plus, căţelul poate deveni mofturos, refuzând mâncarea sa ori poate lua prea mult în greutate, transformându-se într-un câine obez.
Păstrează vasele de apă şi de mâncare în permanenţă curate şi asigură-te că are apă proaspătă.

Mişcarea

Câinii au nevoie de mişcare pentru a arde calorii, pentru a fi stimulaţi mental şi pentru a se menţine în formă. Tipul şi intensitatea exerciţiilor pot varia de la o rasă la alta, în funcţie de sex, vârstă sau starea de sănătate. Mişcarea ajută câinele să nu se plictisească, situaţie ce poate conduce de multe ori la comportamente agresive sau distructive.

Îngrijirea

Câinele trebuie periat frecvent, ceea ce îi va menţine o blană curată şi sănătoasă şi va limita împrăştierea părului pe covor sau pe haine. Pe timp de vară, verifică-l zilnic de purici sau căpuşe. Majoritatea câinilor nu au nevoie de mai mult de câteva îmbăieri pe an. Înainte de baie, blana trebuie periată, iar smocurile de păr încâlcit îndepărtate. Se va folosi şampon special pentru câini, iar blana se limpezeşte foarte bine, deoarece reziduurile de săpun pot atrage şi mai multă murdărie.

Culcuşul

Câinele are nevoie de un spaţiu de odihnă individual, confortabil şi liniştit, amplasat la nivelul podelei. Un pătuţ special sau un coş împreună cu o păturică pot fi alegerea optimă. Culcuşul şi păturica trebuie păstrate mereu curate. Dacă animalul va trăi în curte, asigură-te că are acces la apă rece pe vreme călduroasă şi un spaţiu acoperit şi suficient încălzit pe timp de iarnă.

Înregistrare şi microcipare

Câinii trebuie microcipaţi şi înregistraţi în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân (RECS). Ei pot circula pe teritoriul României doar însoţiţi de proprietari şi de carnetul de sănătate, care atestă identificarea şi înregistrarea animalului, precum şi acţiunile sanitare veterinare efectuate.

Vaccinările

Contactează un veterinar pentru a afla schema de vaccinare în funcţie de vârsta câinelui la momentul achiziţionării.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Patru remedii pentru eliminarea ghemului de blană la pisică

Pisica este un animal extrem de atent cu igiena proprie, dar ghemotoacele de blană pe care aceasta le acumulează în stomac și le elimină apoi prin vomă nu sunt deloc o plăcere pentru stăpân. În plus, acestea pot determina blocaje intestinale şi chiar probleme serioase de sănătate animăluţului tău.
Ghemul de blană poate fi ceva dezgustător pentru oricine, dar e important să înţelegem cum se formează. 

Atunci când pisica îşi face toaleta, limba sa aspră curăţă ca o perie toate firele de păr moarte, care sunt ulterior înghiţite. Majoritatea firelor de păr pot trece prin întreg tractul digestiv al pisicii fără să creeze probleme, dar o parte din ele rămân în stomac, formând ghemul de blană. În mod obişnuit, acesta este eliminat după un timp prin vomă. Ghemul de blană apare mai frecvent la rasele cu păr lung, cum ar fi pisica persană. De asemenea, vei putea observa acest aspect mai mult în cazul pisicilor adulte, comportamentul de toaletare dezvoltându-se pe măsură ce animalul creşte.

Tot ce trebuie să ştii despre hamsteri

Foarte vioi şi drăgălaş, hamsterul este unul dintre animalele de companie preferate de către copii. Înainte de a-i îndeplina dorinţa micuţului tău, iată ce trebuie să ştii pentru a avea un hamster sănătos şi fericit.
Cum să alegi un hamster Aceste mici rozatoare, care sunt într-o varietate de culori şi rase, au o speranţă de viaţă în jur de doi ani, sau ceva mai mult atunci când traiesc singuri în cuşcă. Fiecare rasă necesită un tratament specific, de aceea e bine să te informezi asupra acestui lucru înainte de a deveni “parintele adoptiv” al unui hamster.
·Hamsterul chinezesc: este un hamster de mici dimensiuni, nu atât de răspândit, de aceea, de multe ori, el este confundat cu hamsterul pitic. ·Hamsterul pitic: este foarte asemănător cu hamsterul chinezesc. Există o varietate de specii de hamster pitic, dintre care, cele mai cunoscute sunt trei: hamsterul rusesc (cea mai răspândită specie întâlnită în captivitate), hamsterul Roborovski şi hamsterul pitic de iarnă (siberian). ·Hamsterul …