Treceți la conținutul principal

Patru remedii pentru eliminarea ghemului de blană la pisicăPisica este un animal extrem de atent cu igiena proprie, dar ghemotoacele de blană pe care aceasta le acumulează în stomac și le elimină apoi prin vomă nu sunt deloc o plăcere pentru stăpân. În plus, acestea pot determina blocaje intestinale şi chiar probleme serioase de sănătate animăluţului tău.

Ghemul de blană poate fi ceva dezgustător pentru oricine, dar e important să înţelegem cum se formează. 


Atunci când pisica îşi face toaleta, limba sa aspră curăţă ca o perie toate firele de păr moarte, care sunt ulterior înghiţite. Majoritatea firelor de păr pot trece prin întreg tractul digestiv al pisicii fără să creeze probleme, dar o parte din ele rămân în stomac, formând ghemul de blană. În mod obişnuit, acesta este eliminat după un timp prin vomă.
Ghemul de blană apare mai frecvent la rasele cu păr lung, cum ar fi pisica persană. De asemenea, vei putea observa acest aspect mai mult în cazul pisicilor adulte, comportamentul de toaletare dezvoltându-se pe măsură ce animalul creşte.
 
În cele mai multe cazuri, pisica poate elimina cu uşurinţă ghemul de blană prin vomă. Totuşi, există şi situaţii în care acesta poate crea serioase probleme de sănătate, cum ar fi blocajul intestinal. Dacă observi că pisicuţa ta este apatică, nu are chef de joacă, este constipată şi nici nu are poftă de mâncare, cel mai indicat este să apelezi la un veterinar. Este normal ca ea să producă un ghem de blană odată la o perioadă mai lungă de timp. Dacă ghemele de blană din stomacul pisicii apar de mai multe ori pe săptămână, sau chiar zilnic, atunci există o problemă.


Ce poţi face pentru a limita apariţia ghemelor de blană?
Spunem pentru a limita, deoarece este imposibil să elimini sau să previi în totalitate apariţia ghemului de blană. Prin urmare, există câteva lucruri pe care le poţi face pentru a reduce frecvenţa acestora. 

Periază blana pisicii în mod regulat. Cu cât îţi vei peria animăluţul mai des, cu atât mai puţin păr va ajunge în stomacul său. Încearcă să faci acest lucru zilnic, mai ales că pisicilor le place foarte mult să stea la periat. Dacă ai o pisică de rasă cu păr lung, ia în considerare şi vizita la un salon de îngrijire măcăr o dată la şase luni. 

Oferă-i hrană specială pentru eliminarea ghemului de blană. Cele mai multe magazine de specialitate au în gama lor de produse şi formule de hrană foarte eficiente în limitarea formării ghemului de blană. De obicei, acestea conţin o cantitate mai mare de fibre ce vor ajuta pisicuţa să elimine excesul de păr înghiţit prin scaun.

Administrează-i un gel sau o pastă cu efect laxativ.  Există o mulţime de produse pe piaţă, majoritatea având un efect laxativ uşor ce va facilita pasajul ghemului de păr prin tractul digestiv al pisicii.

Descurajează toaletarea proprie excesivă. Unele dintre pisici pot suferi de o tulburare de comportament de tip compulsiv manifestată printr-o curăţare excesivă. Dacă suspectezi acest lucru, încearcă să descurajezi acest tip de comportament, implicând animalul în alte activităţi. De exemplu, îi poţi cumpăra o jucărie nouă, care o va opri un timp din curăţarea blănii.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Soluții pentru tratamentul osteoartritei la câini

Tot ce trebuie să ştii despre hamsteri

Foarte vioi şi drăgălaş, hamsterul este unul dintre animalele de companie preferate de către copii. Înainte de a-i îndeplina dorinţa micuţului tău, iată ce trebuie să ştii pentru a avea un hamster sănătos şi fericit.
Cum să alegi un hamster Aceste mici rozatoare, care sunt într-o varietate de culori şi rase, au o speranţă de viaţă în jur de doi ani, sau ceva mai mult atunci când traiesc singuri în cuşcă. Fiecare rasă necesită un tratament specific, de aceea e bine să te informezi asupra acestui lucru înainte de a deveni “parintele adoptiv” al unui hamster.
·Hamsterul chinezesc: este un hamster de mici dimensiuni, nu atât de răspândit, de aceea, de multe ori, el este confundat cu hamsterul pitic. ·Hamsterul pitic: este foarte asemănător cu hamsterul chinezesc. Există o varietate de specii de hamster pitic, dintre care, cele mai cunoscute sunt trei: hamsterul rusesc (cea mai răspândită specie întâlnită în captivitate), hamsterul Roborovski şi hamsterul pitic de iarnă (siberian). ·Hamsterul …