marți, 1 august 2017

Zborul cu avionul împreună cu animalul de companieNu te poţi despărţi de animalul de companie nici măcar în vacanţă? De data aceasta te-ai hotărât să-ţi petreci concediul cât mai departe şi eşti nevoit să călătoreşti cu avionul? Ce este de făcut?

Vestea bună e că, dacă animalul tău de companie este un câine sau o pisică, ai cele mai mari şanse ca acesta să te însoţească.
Înainte de a planifica orice alt detaliu ale zborului, verifică pe site-ul companiei aeriene alese toate condiţiile de zbor cu animale. Trebuie să ştii că există şi companii care nu acceptă calatoria cu animale.
 

În funcţie de greutatea sa, animalul poate călători în cabina de pasageri sau la cală.
Pentru călătoriile în spaţiul UE, animalul trebuie să fie identificat cu ajutorul un microcip şi să deţină un paşaport european. Paşaportul se poate emite de către orice cabinet medical veterinar autorizat. Prin acest document se certifică faptul că animalul tău a fost vaccinat corespunzator, este deparazitat şi are o stare de sănătate care îi permite călătoria cu avionul.

În cabina de pasageri se acceptă de obicei numai animale de mici dimensiuni (câini, pisici, dihori) cu o greutate de maximum 5 kg, incluzând şi greutatea cuştii standard de transport al acestora, care este obligatorie. Nu uita să verifici pe site-ul companiei aeriene cărui tip de animal îi este permisă călătoria la bordul avionului (unele companii acceptă doar câini şi pisici) şi dimensiunile acceptate pentru cuşca de transport.


Pentru a fi acceptat în cabina de pasageri, animalul de companie trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

· să fie anunţat încă din momentul în care îţi rezervi biletul de zbor. Trebuie să aştepţi confirmarea pentru călătorie de către compania aeriană şi abia apoi va fi acceptat la bordul avionului;
· să fie într-o stare de sănătate confirmată de un medic veterinar, de aceea este nevoie să ai la tine paşaportul internaţional de călătorie pentru animalul de companie;
· să aibă cip de identificare, dacă este vorba de o călătorie în spaţiul Schengen, şi să fie vaccinat, în conformitate cu cerinţele de acces pe teritoriul ţării de destinaţie;
· să fie transportat în cuşcă standard IATA. Unele companii aeriene acceptă şi transportul în cuşcă de tip "soft bag'' (cuşcă din material textil, impermeabil, în conformitate cu reglementările internaţionale). Cuştile le poţi cumpăra de la orice magazin de specialitate;
· să fie curat;
· femelele să nu fie gestante;
· să aibă vârsta mai mare de 12 săptămâni. Puii sub 3 luni nu sunt acceptaţi la zbor. 

Animalul trebuie să fie înţărcat şi să se poată hrăni independent.
Conform standardelor IATA, dimensiunile maxime ale cuştii nu trebuie să depăşească 42 cm x 30 cm x 21 cm.

Toate aceste reguli sunt foarte stricte, cum se întâmplă de obicei la orice călătorie cu avionul. Prin urmare, dacă te prezinţi la ghişeul de înregistrare fără o rezervare prealabilă sau dacă nu respecţi condiţiile impuse de compania aeriană (greutatea animalului, cuşca standard, starea de sănătate şi curăţenie etc), aceasta îţi poate refuza transportul animalului.

Animalele de dimensiuni mai mari (greutate peste 5 kilograme) pot fi transportate la cală. În cele mai multe cazuri, doar câinii şi pisicile sunt acceptate pentru zborul la cală, transportul oricărei altei specii fiind permis doar în regim cargo. Pentru transportul la cală, animalul trebuie să îndeplinească aceleaşi condiţii de sănătate şi curăţenie ca şi în cazul călătoriei la bordul avionului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu