Treceți la conținutul principal

Cum îţi hrăneşti corect pisica în vârstăPe măsură ce îmbătrânesc, unele pisici îşi pierd pofta de mâncare, pe când altele devin obeze, de aceea trebuie să acordăm o mai mare atenţie alimentaţiei lor.

Chiar dacă se mişcă tot la fel de bine ca în tinereţe, nu înseamnă că necesităţile pisicii sunt aceleaşi. Deci, nu îi umple bolul cu mâncarea pe care o savura acum cinci sau zece ani.
La vârsta de 12 ani, pisica are echivalentul a 64 de ani umani, ceea ce înseamnă că deja suferă de anumite boli cronice. Înainte de a ajusta dieta şi a schimba tipul de mâncare, fă o vizită la veterinar şi află care este starea sa de sănătate. În funcţie de diagnosticele stabilite, medicul îţi va indica tipul de nutrienţi necesari, dar şi alimentele interzise.


Majoritatea pisicilor se îmbolnăvesc de insuficienţă renală odată cu vârsta, de aceea dieta sa va suferi modificări, în sensul că se vor restricţiona produsele având un conţinut crescut de fosfor. Mâncarea cea mai potrivită pentru pisicile cu insuficienţă renală este cea care conţine o cantitate scăzută de sare şi proteine. 


În cazul bolilor care determină scăderea în greutate, cum ar fi cancerul, pisica va avea nevoie de mai multă hrană decât de obicei.

Diabetul, o altă boală frecventă la pisici, este declanşat de obicei de obezitate (prea multă mâncare şi prea puţină activitate). Pentru această afecţiune, cei mai mulţi specialişti recomandă controlarea dietei şi utilizarea produsele cu un conţinut crescut de proteine şi unul scăzut de carbohidraţi. Există cazuri când, printr-o intervenţie promptă şi prin ajustarea dietei, boala a fost tratată definitiv.

Afecţiunile dentare pot face ca pisica să se hrăneasca mai greu, de aceea este bine să schimbi mâncarea uscată cu una umedă, care este mai uşor de mestecat.
În cazul pisicilor bătrâne, hidratarea este cheia. Asigură-te că bea suficientă apă în fiecare zi, astfel încât să nu se deshidrateze.

Pierderea apetitului este de obicei un semn al unei afecţiuni gastrointestinale (cancer) sau al unei dureri cronice. Adresează-te veterinarului pentru ca pisica ta să primeasca tratamentul potrivit şi nu îi administra medicamente după ureche. 

Nu există mâncare perfectă pentru pisicile în vârstă, deoarece afecţiunile apărute odată cu îmbătrânirea sunt foarte variate şi fiecare animal are specificul său. Numai după un diagnostic corect pus de către veterinar poţi să-i ajustezi dieta şi să-i alegi produsul potrivit.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Patru remedii pentru eliminarea ghemului de blană la pisică

Pisica este un animal extrem de atent cu igiena proprie, dar ghemotoacele de blană pe care aceasta le acumulează în stomac și le elimină apoi prin vomă nu sunt deloc o plăcere pentru stăpân. În plus, acestea pot determina blocaje intestinale şi chiar probleme serioase de sănătate animăluţului tău.
Ghemul de blană poate fi ceva dezgustător pentru oricine, dar e important să înţelegem cum se formează. 

Atunci când pisica îşi face toaleta, limba sa aspră curăţă ca o perie toate firele de păr moarte, care sunt ulterior înghiţite. Majoritatea firelor de păr pot trece prin întreg tractul digestiv al pisicii fără să creeze probleme, dar o parte din ele rămân în stomac, formând ghemul de blană. În mod obişnuit, acesta este eliminat după un timp prin vomă. Ghemul de blană apare mai frecvent la rasele cu păr lung, cum ar fi pisica persană. De asemenea, vei putea observa acest aspect mai mult în cazul pisicilor adulte, comportamentul de toaletare dezvoltându-se pe măsură ce animalul creşte.

Soluții pentru tratamentul osteoartritei la câini

Tot ce trebuie să ştii despre hamsteri

Foarte vioi şi drăgălaş, hamsterul este unul dintre animalele de companie preferate de către copii. Înainte de a-i îndeplina dorinţa micuţului tău, iată ce trebuie să ştii pentru a avea un hamster sănătos şi fericit.
Cum să alegi un hamster Aceste mici rozatoare, care sunt într-o varietate de culori şi rase, au o speranţă de viaţă în jur de doi ani, sau ceva mai mult atunci când traiesc singuri în cuşcă. Fiecare rasă necesită un tratament specific, de aceea e bine să te informezi asupra acestui lucru înainte de a deveni “parintele adoptiv” al unui hamster.
·Hamsterul chinezesc: este un hamster de mici dimensiuni, nu atât de răspândit, de aceea, de multe ori, el este confundat cu hamsterul pitic. ·Hamsterul pitic: este foarte asemănător cu hamsterul chinezesc. Există o varietate de specii de hamster pitic, dintre care, cele mai cunoscute sunt trei: hamsterul rusesc (cea mai răspândită specie întâlnită în captivitate), hamsterul Roborovski şi hamsterul pitic de iarnă (siberian). ·Hamsterul …