Treceți la conținutul principal

Zece alimente periculoase pentru pisicăChiar dacă uneori ai tendinţa de a-ţi hrăni animalul de companie cu ce ai tu în farfurie, este necesar să ştii că există anumite alimente pe care pisica nu ar trebui să le consume, deoarece pot fi extrem de periculoase.
Conservele de ton
Pisicile pot fi dependente de ton, fie că sunt conserve destinate consumului uman, fie că sunt preparate speciale pentru alimentaţia animalelor. Un consum constant al tonului din conservă poate conduce la malnutriţie, deoarece nu conţine toţi nutrienţii de care o pisică are nevoie. 
Ceapa şi usturoiul
Ceapa sub orice formă – crudă, gătită, pudră – poate reduce numărul celulelor roşii din sângele pisicii, conducând la anemie. În acelaşi timp, atât ceapa, cât şi usturoiul pot determina tulburări gastrointestinale.
Laptele şi produsele lactate
Deşi nu ai crede, majoritatea pisicilor au un anumit grad de intoleranţă la lactoză, ceea ce nu le permite să consume produse lactate. Acestea pot determina tulburări gastrointestinale însoţite de diaree.
Alcoolul
Berea, lichiorul, vinul sau alimentele ce conţin alcool sunt total interzise. Alcoolul are un efect distructiv asupra ficatului şi creierului pisicii, ca şi în cazul omului. Doar două linguriţe de whisky pot determina comă alcoolică la o pisică de aproximativ 2,5 kg. Încă o linguriţă în plus îi poate aduce moartea.
Strugurii şi stafidele
Deşi nu este foarte clar cum se întâmplă, strugurii şi stafidele, chiar şi în cantităţi mici, pot determina insuficienţă renală la pisică.
Cafeina
Este extrem de toxică pentru pisică şi poate fi fatală în anumite cantităţi. Atenţie! Nu există antidot pentru cafeină!
Ciocolata
De asemenea, ciocolata este foarte periculoasă, putând fi fatală pentru pisică. Agentul toxic este teobromina, care se regăseşte în toate tipurile de ciocolată, inclusiv în cea albă. Cea mai periculoasă este însă ciocolata neagră, dar şi cea menajeră. Consumul de ciocolată determină la pisică apariţia ritmului neregulat al bătăilor inimii, tremor, convulsii şi, în final, moartea.
Dulciurile (bomboane, prăjituri, fursecuri, jeleuri) îndulcite cu xilitol
Xilitolul este foarte toxic pentru pisică, deoarece stimulează secreţia de insulină şi determină scăderea agresivă a glicemiei. De asemenea, poate conduce la insuficienţă hepatică cu pierderea vieţii pisicii în doar câteva zile.
Oasele
Pot fi foarte periculoase pentru pisică, determinând tulburări gastrointestinale, vomă sau diaree. În afara faptului că pisica se poate îneca cu oasele consumate, acestea pot să rănească mucoasa tractului digestiv sau să declanşeze o obstrucţie intestinală.
Ouăle crude
Există două probleme atunci când îi oferi pisicii ouă crude. Prima, posibilitatea unei toxinfecţii cu Salmonella sau E. coli. A doua, faptul că o proteină conţinută de albuş - avidina – poate interfera cu absorbţia vitaminei B7 (biotina), determinând grave probleme dermatologice.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Patru remedii pentru eliminarea ghemului de blană la pisică

Pisica este un animal extrem de atent cu igiena proprie, dar ghemotoacele de blană pe care aceasta le acumulează în stomac și le elimină apoi prin vomă nu sunt deloc o plăcere pentru stăpân. În plus, acestea pot determina blocaje intestinale şi chiar probleme serioase de sănătate animăluţului tău.
Ghemul de blană poate fi ceva dezgustător pentru oricine, dar e important să înţelegem cum se formează. 

Atunci când pisica îşi face toaleta, limba sa aspră curăţă ca o perie toate firele de păr moarte, care sunt ulterior înghiţite. Majoritatea firelor de păr pot trece prin întreg tractul digestiv al pisicii fără să creeze probleme, dar o parte din ele rămân în stomac, formând ghemul de blană. În mod obişnuit, acesta este eliminat după un timp prin vomă. Ghemul de blană apare mai frecvent la rasele cu păr lung, cum ar fi pisica persană. De asemenea, vei putea observa acest aspect mai mult în cazul pisicilor adulte, comportamentul de toaletare dezvoltându-se pe măsură ce animalul creşte.

Soluții pentru tratamentul osteoartritei la câini

Tot ce trebuie să ştii despre hamsteri

Foarte vioi şi drăgălaş, hamsterul este unul dintre animalele de companie preferate de către copii. Înainte de a-i îndeplina dorinţa micuţului tău, iată ce trebuie să ştii pentru a avea un hamster sănătos şi fericit.
Cum să alegi un hamster Aceste mici rozatoare, care sunt într-o varietate de culori şi rase, au o speranţă de viaţă în jur de doi ani, sau ceva mai mult atunci când traiesc singuri în cuşcă. Fiecare rasă necesită un tratament specific, de aceea e bine să te informezi asupra acestui lucru înainte de a deveni “parintele adoptiv” al unui hamster.
·Hamsterul chinezesc: este un hamster de mici dimensiuni, nu atât de răspândit, de aceea, de multe ori, el este confundat cu hamsterul pitic. ·Hamsterul pitic: este foarte asemănător cu hamsterul chinezesc. Există o varietate de specii de hamster pitic, dintre care, cele mai cunoscute sunt trei: hamsterul rusesc (cea mai răspândită specie întâlnită în captivitate), hamsterul Roborovski şi hamsterul pitic de iarnă (siberian). ·Hamsterul …