Treceți la conținutul principal

Iepurele ca animal de companie – comportament şi boli specificeDacă noul tău animal de companie este un iepure, este necesar să ştii câteva lucruri despre comportamentul acestuia şi bolile frecvente de care poate suferi.

Iepurii sunt animale inteligente şi sociabile, care au nevoie de afecţiune, şi pot fi nişte companioni minunaţi dacă le oferi şansa să interacţioneze cu membrii familiei.
Specialiştii recomandă creşterea iepurelui mai degrabă în casă decât în curte, deşi s-ar putea să prezinte câteva inconveniente în cazul în care nu sunt sterilizaţi. Deşi învaţă sa folosească litiera precum pisicile, iepurele obişnuieşte să-şi marcheze teritoriul. În urma sterilizării, acest comportament se va reduce considerabil. În plus, va fi mai puţin agresiv, va roade mai puţin, iar viaţa i se va prelungi.
Sterilizarea iepurelui - atât în cazul femelelor, cât şi al masculilor - se recomandă a fi executată între 4 şi 6 luni, în funcţie de maturizarea sexuală.


Bolile specifice iepurelui

Blocajul intestinal: ca şi pisica, iepurele obişnuieşte să se cureţe constant, dar nu are şi capacitatea acesteia de elimina ghemul de blană prin vomă. Excesul de păr înghiţit poate determina un blocaj intestinal fatal. Evitarea acestei situaţii se poate face prin perierea frecventă a blăniţei.
Litiaza renală: este adesea consecinţa unei alimentaţii greşite, frecvent stăpânul constată apariţia sângelui în urină şi starea de letargie.
Problemele dentare: sunt foarte des întâlnite la iepuri, fiind rezultatul tocirii necorespunzătoare a dinţilor sau a unei conformaţii defectuoase a maxilarelor. Simptomele care ar trebui să te alarmeze sunt: hipersalivaţie, inapetenţă, scăparea alimentelor din gură, pierdere în greutate şi preferinţa pentru alimente moi.
Hipertermia: poate fi adesea fatală, de aceea iepurele trebuie ferit de caldura excesivă, oferindu-i posibilitatea să se adăpostească în zilele toride de vară.
Pasteureloza: o afecţiune respiratorie care se manifestă prin scurgeri nazale, oculare şi dificultate în respiraţie.Administrarea unui tratament cu antibiotice este de regulă soluţia salvatoare în astfel de cazuri.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Tot ce trebuie să ştii înainte de a avea un câine ca animal de companie

E minunat să-ţi iei un câine drept companion, dar, chiar dacă eşti un iubitor de animale cu vechime sau eşti la prima experienţă, nu uita că trebuie să fii pregătit cu tot ce acesta are nevoie şi să te preocupe încă de la început starea lui de sănătate şi de fericire. Iată cum trebuie să te pregăteşti înainte de a aduce noul membru al familiei în casă.

Tot ce trebuie să ştii despre hamsteri

Foarte vioi şi drăgălaş, hamsterul este unul dintre animalele de companie preferate de către copii. Înainte de a-i îndeplina dorinţa micuţului tău, iată ce trebuie să ştii pentru a avea un hamster sănătos şi fericit.
Cum să alegi un hamster Aceste mici rozatoare, care sunt într-o varietate de culori şi rase, au o speranţă de viaţă în jur de doi ani, sau ceva mai mult atunci când traiesc singuri în cuşcă. Fiecare rasă necesită un tratament specific, de aceea e bine să te informezi asupra acestui lucru înainte de a deveni “parintele adoptiv” al unui hamster.
·Hamsterul chinezesc: este un hamster de mici dimensiuni, nu atât de răspândit, de aceea, de multe ori, el este confundat cu hamsterul pitic. ·Hamsterul pitic: este foarte asemănător cu hamsterul chinezesc. Există o varietate de specii de hamster pitic, dintre care, cele mai cunoscute sunt trei: hamsterul rusesc (cea mai răspândită specie întâlnită în captivitate), hamsterul Roborovski şi hamsterul pitic de iarnă (siberian). ·Hamsterul …

10 lucruri pe care nu le ştiai despre câine

Crezi că ştii totul despre companionul tău canin? Mai gândeşte-te! Iată mai jos 10 lucruri care te vor uimi. 1. Câinele are inteligenţa unui copil de 2 ani.
Există o explicaţie a faptului că cei mici se înţeleg atât de bine cu câinii: vorbesc aceeaşi limbă. Capacitatea lor de înţelegere se limitează cam la acelaşi număr de cuvinte şi de gesturi - 250!