miercuri, 12 aprilie 2017

Iepurele ca animal de companie – comportament şi boli specificeDacă noul tău animal de companie este un iepure, este necesar să ştii câteva lucruri despre comportamentul acestuia şi bolile frecvente de care poate suferi.

Iepurii sunt animale inteligente şi sociabile, care au nevoie de afecţiune, şi pot fi nişte companioni minunaţi dacă le oferi şansa să interacţioneze cu membrii familiei.
Specialiştii recomandă creşterea iepurelui mai degrabă în casă decât în curte, deşi s-ar putea să prezinte câteva inconveniente în cazul în care nu sunt sterilizaţi. Deşi învaţă sa folosească litiera precum pisicile, iepurele obişnuieşte să-şi marcheze teritoriul. În urma sterilizării, acest comportament se va reduce considerabil. În plus, va fi mai puţin agresiv, va roade mai puţin, iar viaţa i se va prelungi.
Sterilizarea iepurelui - atât în cazul femelelor, cât şi al masculilor - se recomandă a fi executată între 4 şi 6 luni, în funcţie de maturizarea sexuală.


Bolile specifice iepurelui

Blocajul intestinal: ca şi pisica, iepurele obişnuieşte să se cureţe constant, dar nu are şi capacitatea acesteia de elimina ghemul de blană prin vomă. Excesul de păr înghiţit poate determina un blocaj intestinal fatal. Evitarea acestei situaţii se poate face prin perierea frecventă a blăniţei.
Litiaza renală: este adesea consecinţa unei alimentaţii greşite, frecvent stăpânul constată apariţia sângelui în urină şi starea de letargie.
Problemele dentare: sunt foarte des întâlnite la iepuri, fiind rezultatul tocirii necorespunzătoare a dinţilor sau a unei conformaţii defectuoase a maxilarelor. Simptomele care ar trebui să te alarmeze sunt: hipersalivaţie, inapetenţă, scăparea alimentelor din gură, pierdere în greutate şi preferinţa pentru alimente moi.
Hipertermia: poate fi adesea fatală, de aceea iepurele trebuie ferit de caldura excesivă, oferindu-i posibilitatea să se adăpostească în zilele toride de vară.
Pasteureloza: o afecţiune respiratorie care se manifestă prin scurgeri nazale, oculare şi dificultate în respiraţie.Administrarea unui tratament cu antibiotice este de regulă soluţia salvatoare în astfel de cazuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu