joi, 20 aprilie 2017

10 reguli de îngrijire a animalului de companieSă-ţi menţii animalul de companie într-o perfectă stare de sănătate poate fi dificil uneori, dar, dacă vei urma anumite reguli, vei reuşi nu numai să îi prelungeşti viaţa pentru cât mai mult timp, ci şi să-l faci fericit.

1. Controalele medicale regulate sunt vitale 
Ca şi omul, animalul tău de companie poate suferi de diferite afecţiuni – boli cardiovasculare, artrită sau gingivită. Cea mai bună cale de a preveni apariţia acestora este prin efectuarea unor controale medicale regulate.
Vizitele anuale la veterinar au ca obiectiv principal controlul nutriţiei şi al greutăţii animalului, vaccinarea, controlul parazitar, examenul dentar şi monitorizarea globală a stării de sănătate.


2. Sterilizarea 
Sterilizarea se poate face încă de la vârsta de 6-8 săptămâni, în cazul câinilor sau pisicilor. Aceasta procedură nu are doar rostul de a limita înmulţirea animalelor, dar poate şi să scadă riscul apariţiei anumitor tipuri de cancer.

3. Prevenţia parazitozelor 
În cazul câinilor şi pisicilor, puricii sunt cei mai frecvenţi paraziţi externi care pot infesta animalul. Pe lângă starea neplacută pe care o provoacă (iritarea pielii, căderea părului, infecţii), aceştia pot favoriza apariţia altor parazitoze.  

4. Menţinerea unei greutăţi normale 
Ca şi în cazul oamenilor, obezitatea animalelor vine la pachet şi cu alte complicaţii – diabet, atrită sau cancer.
Cea mai frecventă cauză a obezităţii la animalele de companie este supraalimentarea. Animalele au un necesar caloric mai mic decât ne imaginăm noi. De exemplu, 185-370 calorii/zi pentru un câine de talie mică, inactiv; doar 240-350 calorii/zi în cazul unei pisici de circa 4 kg.


5. Vaccinările regulate 
Animalele trebuie vaccinate împotriva unor boli specifice rasei lor – de exemplu, rabie, jigodie, leucemie felină, hepatită canină etc.

6. Creează-i un mediu propice activităţilor sale zilnice 
Animalele de companie au nevoie de stimulare mentală permanentă, de aceea oferă-i timp pentru plimbări sau joacă şi pune-i la dispoziţie accesoriile şi jucăriile potrivite.

7. Identificarea prin microcip 
Pentru a oferi animalului tău de companie cea mai bună şansă de a fi identificat, indiferent cât de departe a ajuns, implantează-i un microcip şi asigură-te că poartă o zgardă cu numele.

8. Controlul dentar regulat 
Se estimează că 80% din câini şi 70% din pisici au probleme dentare până la vârsta de trei ani. Acestea pot conduce la abcese, pierderea dinţilor sau durere cronică. Întreabă veterinarul cum poţi menţine sănătatea orală a animalului tău de companie. 

9. Nu-i administra medicamente de uz uman 
Medicamentele de uz uman pot fi nu doar toxice, ci chiar letale pentru un animal de companie. Antiinflamatoarele nesteroidiene, antidepresivele, paracetamolul şi miorelaxantele sunt doar câteva dintre cele care pot pune în pericol viaţa animalului.

10. Transportul şi călătoria în condiţii de siguranţă
Nu-i permite animalului să călătorească pe locul din faţă, riscul de accidentare gravă fiind foarte ridicat, mai ales în cazul deschiderii airbag-ului. De asemenea, nu lăsa câinele să scoată capul pe geam, este la fel de riscant în cazul unui accident. Foloseşte hamuri, bariere sau cuşti de transport.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu