Treceți la conținutul principal

10 reguli de îngrijire a animalului de companieSă-ţi menţii animalul de companie într-o perfectă stare de sănătate poate fi dificil uneori, dar, dacă vei urma anumite reguli, vei reuşi nu numai să îi prelungeşti viaţa pentru cât mai mult timp, ci şi să-l faci fericit.

1. Controalele medicale regulate sunt vitale 
Ca şi omul, animalul tău de companie poate suferi de diferite afecţiuni – boli cardiovasculare, artrită sau gingivită. Cea mai bună cale de a preveni apariţia acestora este prin efectuarea unor controale medicale regulate.
Vizitele anuale la veterinar au ca obiectiv principal controlul nutriţiei şi al greutăţii animalului, vaccinarea, controlul parazitar, examenul dentar şi monitorizarea globală a stării de sănătate.


2. Sterilizarea 
Sterilizarea se poate face încă de la vârsta de 6-8 săptămâni, în cazul câinilor sau pisicilor. Aceasta procedură nu are doar rostul de a limita înmulţirea animalelor, dar poate şi să scadă riscul apariţiei anumitor tipuri de cancer.

3. Prevenţia parazitozelor 
În cazul câinilor şi pisicilor, puricii sunt cei mai frecvenţi paraziţi externi care pot infesta animalul. Pe lângă starea neplacută pe care o provoacă (iritarea pielii, căderea părului, infecţii), aceştia pot favoriza apariţia altor parazitoze.  

4. Menţinerea unei greutăţi normale 
Ca şi în cazul oamenilor, obezitatea animalelor vine la pachet şi cu alte complicaţii – diabet, atrită sau cancer.
Cea mai frecventă cauză a obezităţii la animalele de companie este supraalimentarea. Animalele au un necesar caloric mai mic decât ne imaginăm noi. De exemplu, 185-370 calorii/zi pentru un câine de talie mică, inactiv; doar 240-350 calorii/zi în cazul unei pisici de circa 4 kg.


5. Vaccinările regulate 
Animalele trebuie vaccinate împotriva unor boli specifice rasei lor – de exemplu, rabie, jigodie, leucemie felină, hepatită canină etc.

6. Creează-i un mediu propice activităţilor sale zilnice 
Animalele de companie au nevoie de stimulare mentală permanentă, de aceea oferă-i timp pentru plimbări sau joacă şi pune-i la dispoziţie accesoriile şi jucăriile potrivite.

7. Identificarea prin microcip 
Pentru a oferi animalului tău de companie cea mai bună şansă de a fi identificat, indiferent cât de departe a ajuns, implantează-i un microcip şi asigură-te că poartă o zgardă cu numele.

8. Controlul dentar regulat 
Se estimează că 80% din câini şi 70% din pisici au probleme dentare până la vârsta de trei ani. Acestea pot conduce la abcese, pierderea dinţilor sau durere cronică. Întreabă veterinarul cum poţi menţine sănătatea orală a animalului tău de companie. 

9. Nu-i administra medicamente de uz uman 
Medicamentele de uz uman pot fi nu doar toxice, ci chiar letale pentru un animal de companie. Antiinflamatoarele nesteroidiene, antidepresivele, paracetamolul şi miorelaxantele sunt doar câteva dintre cele care pot pune în pericol viaţa animalului.

10. Transportul şi călătoria în condiţii de siguranţă
Nu-i permite animalului să călătorească pe locul din faţă, riscul de accidentare gravă fiind foarte ridicat, mai ales în cazul deschiderii airbag-ului. De asemenea, nu lăsa câinele să scoată capul pe geam, este la fel de riscant în cazul unui accident. Foloseşte hamuri, bariere sau cuşti de transport.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Patru remedii pentru eliminarea ghemului de blană la pisică

Pisica este un animal extrem de atent cu igiena proprie, dar ghemotoacele de blană pe care aceasta le acumulează în stomac și le elimină apoi prin vomă nu sunt deloc o plăcere pentru stăpân. În plus, acestea pot determina blocaje intestinale şi chiar probleme serioase de sănătate animăluţului tău.
Ghemul de blană poate fi ceva dezgustător pentru oricine, dar e important să înţelegem cum se formează. 

Atunci când pisica îşi face toaleta, limba sa aspră curăţă ca o perie toate firele de păr moarte, care sunt ulterior înghiţite. Majoritatea firelor de păr pot trece prin întreg tractul digestiv al pisicii fără să creeze probleme, dar o parte din ele rămân în stomac, formând ghemul de blană. În mod obişnuit, acesta este eliminat după un timp prin vomă. Ghemul de blană apare mai frecvent la rasele cu păr lung, cum ar fi pisica persană. De asemenea, vei putea observa acest aspect mai mult în cazul pisicilor adulte, comportamentul de toaletare dezvoltându-se pe măsură ce animalul creşte.

Tot ce trebuie să ştii despre hamsteri

Foarte vioi şi drăgălaş, hamsterul este unul dintre animalele de companie preferate de către copii. Înainte de a-i îndeplina dorinţa micuţului tău, iată ce trebuie să ştii pentru a avea un hamster sănătos şi fericit.
Cum să alegi un hamster Aceste mici rozatoare, care sunt într-o varietate de culori şi rase, au o speranţă de viaţă în jur de doi ani, sau ceva mai mult atunci când traiesc singuri în cuşcă. Fiecare rasă necesită un tratament specific, de aceea e bine să te informezi asupra acestui lucru înainte de a deveni “parintele adoptiv” al unui hamster.
·Hamsterul chinezesc: este un hamster de mici dimensiuni, nu atât de răspândit, de aceea, de multe ori, el este confundat cu hamsterul pitic. ·Hamsterul pitic: este foarte asemănător cu hamsterul chinezesc. Există o varietate de specii de hamster pitic, dintre care, cele mai cunoscute sunt trei: hamsterul rusesc (cea mai răspândită specie întâlnită în captivitate), hamsterul Roborovski şi hamsterul pitic de iarnă (siberian). ·Hamsterul …

Tot ce trebuie să ştii înainte de a avea un câine ca animal de companie

E minunat să-ţi iei un câine drept companion, dar, chiar dacă eşti un iubitor de animale cu vechime sau eşti la prima experienţă, nu uita că trebuie să fii pregătit cu tot ce acesta are nevoie şi să te preocupe încă de la început starea lui de sănătate şi de fericire. Iată cum trebuie să te pregăteşti înainte de a aduce noul membru al familiei în casă.