Treceți la conținutul principal

Cum să identificăm bolile de piele ale câinelui

Aspectul pielii câinelui este întotdeauna un indicator important al stării sale generale de sănătate, de aceea trebuie sa-i acordăm o atenţie specială. În cazul unei afecţiuni dermatologice, vom observa că acesta se scarpină insistent, se linge şi /sau se muşcă în mod repetat.  Afecţiunile pielii câinelui pot avea o multitudine de cauze, incluzând paraziţi externi, infecţii, alergii, tulburări metabolice şi stres sau o combinaţie dintre toate aceastea.
Îmbăierea corectă şi regulată a câinelui poate să previna multe dintre afecţiunile pielii şi să îndepărteze mirosurile neplăcute. Înainte de toate, analizaţi-i urechile şi dinţii, deoarece acestea sunt adesea sursa bacteriilor cauzatoare de mirosuri neplăcute la animalele de companie.


Suspectaţi o boală de piele atunci când:
· câinele se scarpină insistent şi se muşcă sau linge în mod repetat
· apar cruste pe piele
· pielea este roşie şi inflamată sau cu leziuni
· există pierdere de păr în zonele afectate
· observăm leziuni sângerânde sau purulente ale pielii
· pielea este uscată, decolorată sau prezintă umflături
· câinele îşi freacă insistent faţa de mobilă sau covor 

Principalele cauze ale afecţiunilor dermatologice la câini:
· Puricii. Muşcăturile sau excrementele acestor insecte pot irita pielea, iar unii dintre câini pot dezvolta chiar un răspuns alergic. De remarcat ar fi faptul că şi unele produse anti-purici (cum ar fi zgarda) pot determina înroşirea şi iritarea pielii.
· Dermatofitoza (viermi inelaţi). Această infecţie extrem de contagioasă este cauzată de un grup de paraziţi micotici microscopici (dermatofite) şi se manifestă prin inflamarea şi descuamarea pielii, precum şi pierderea părului în zonele afectate. Câinele trebuie tratat imediat, deoarece boala se transmite foarte uşor la celelalte animale de casa şi la oameni.
· Alergiile sezoniere sau alimentare. Scărpinatul câinelui poate fi determinat de sensibilitatea acestuia la diverşi alergeni din natură, cum ar fi polenul, praful, acarienii şi altele. De asemenea, mulţi câini dezvoltă alergii la produsele alimentare obişnuite – carnea de vită sau pui, amidonul din grâu, porumbul sau soia. În plus, aditivii sau coloranţii alimentari sunt percepuţi drept corpi străini de către sistemul imunitar al câinelui, iar afectarea acestuia conduce la erupţii însoţite de mâncărime.
· Infecţiile. Câinii pot dezvolta suprainfecţii bacteriene sau fungice ale unor leziuni cutanate preexistente.
· Scabia (râia). Aceasta apare în urma infecţiei cu Sarcoptes scabiei şi se manifestă printr-o inflamare a pielii similară răspunsului alergic însoţită de un prurit intens, care este specific.
· Produsele de îngrijire. Anumite şampoane sau produse de îngrijire pot irita pielea câinelui, de aceea trebuie să acordaţi o atenţie deosebită ingredientelor conţinute de acestea. Folosiţi întotdeauna doar produse destinate îngrijirii câinelui!
· Stresul sau plictiseala. Atunci când nu este suficient de activ sau este ignorat de către stăpân, câinele adoptă anumite atitudini comportamentale cum ar fi linsul exagerat (în special al labelor). Acesta este un semn clar de plictiseală şi este cazul să luaţi măsuri.  
· Probleme metabolice sau hormonale. Unele afecţiuni hormonale sau metabolice pot determina modificări de coloraţie, aspect sau grosime a pielii câinelui, precum şi căderea părului în anumite zone.


Apelaţi la un medic veterinar ori de câte ori observaţi o modificare la nivelul pielii sau blănii animalului dumneavoastra sau dacă acesta îşi scarpină, linge sau muşcă insistent anumite regiuni ale corpului.
Medicul va putea diagnostica afecţiunea prin efectuarea unor teste specifice, care includ biopsia de piele, examenul microscopic al părului şi pielii pentru identificarea eventualilor paraziţi sau analize de sânge.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Patru remedii pentru eliminarea ghemului de blană la pisică

Pisica este un animal extrem de atent cu igiena proprie, dar ghemotoacele de blană pe care aceasta le acumulează în stomac și le elimină apoi prin vomă nu sunt deloc o plăcere pentru stăpân. În plus, acestea pot determina blocaje intestinale şi chiar probleme serioase de sănătate animăluţului tău.
Ghemul de blană poate fi ceva dezgustător pentru oricine, dar e important să înţelegem cum se formează. 

Atunci când pisica îşi face toaleta, limba sa aspră curăţă ca o perie toate firele de păr moarte, care sunt ulterior înghiţite. Majoritatea firelor de păr pot trece prin întreg tractul digestiv al pisicii fără să creeze probleme, dar o parte din ele rămân în stomac, formând ghemul de blană. În mod obişnuit, acesta este eliminat după un timp prin vomă. Ghemul de blană apare mai frecvent la rasele cu păr lung, cum ar fi pisica persană. De asemenea, vei putea observa acest aspect mai mult în cazul pisicilor adulte, comportamentul de toaletare dezvoltându-se pe măsură ce animalul creşte.

Soluții pentru tratamentul osteoartritei la câini

Tot ce trebuie să ştii despre hamsteri

Foarte vioi şi drăgălaş, hamsterul este unul dintre animalele de companie preferate de către copii. Înainte de a-i îndeplina dorinţa micuţului tău, iată ce trebuie să ştii pentru a avea un hamster sănătos şi fericit.
Cum să alegi un hamster Aceste mici rozatoare, care sunt într-o varietate de culori şi rase, au o speranţă de viaţă în jur de doi ani, sau ceva mai mult atunci când traiesc singuri în cuşcă. Fiecare rasă necesită un tratament specific, de aceea e bine să te informezi asupra acestui lucru înainte de a deveni “parintele adoptiv” al unui hamster.
·Hamsterul chinezesc: este un hamster de mici dimensiuni, nu atât de răspândit, de aceea, de multe ori, el este confundat cu hamsterul pitic. ·Hamsterul pitic: este foarte asemănător cu hamsterul chinezesc. Există o varietate de specii de hamster pitic, dintre care, cele mai cunoscute sunt trei: hamsterul rusesc (cea mai răspândită specie întâlnită în captivitate), hamsterul Roborovski şi hamsterul pitic de iarnă (siberian). ·Hamsterul …