sâmbătă, 28 ianuarie 2017

Baia pisicii: stres sau plăcere?Pisicile sunt unele dintre cele mai curate animale şi au capacitatea de a se spăla singure cu ajutorul limbii şi al dinţilor. Totuşi, există situaţii în care va trebui să-ţi ajuţi pisicuţa cu o baie, mai ales dacă reuşeşte să se murdărească foarte tare sau este vorba despre o substanţă toxică pentru ea. Ori poate vrei să o pregăteşti pentru un concurs de frumuseţe. De asemenea, pisicile obeze nu mai reuşesc să se cureţe singure şi trebuie ajutate.
Urmează paşii de mai jos pentru a-i oferi pisicii tale o baie în condiţii minime de stres şi de maximă eficienţă.1. Programează baia pentru momentul din zi când pisica este mai liniştită. O sesiune de joacă înainte de a o spala te poate ajuta să oboseşti chiar şi cea mai agitată pisicuţă.
2. Pentru a te proteja, este recomandabil să-i tai unghiile înainte de baie.
3. Perie-i blana pentru a îndepărta firele de păr căzute şi eventualele materii solide prinse pe ea.
4. Protejează-i urechile de apă prin aplicarea unor mici tampoane de bumbac.
5. Aşază un covoraş de baie din cauciuc pe fundul căzii pentru ca pisicuţa ta să nu alunece. Apoi umple cada, nu mai mult de 10 cm, cu apă călduţă (nu fierbinte!).


6. Foloseşte duşul pentru a umezi blana, având grijă ca jetul de apă să nu fie îndreptat către ochi, nas sau urechi. Te poţi ajuta de o cană din plastic în locul duşului.
7. Masează blana cu o soluţie dintr-o parte şampon pentru pisici (niciodată şampon uman, care îi poate usca pielea) şi cinci părţi apă, începând de la cap către coadă, în sensul de creştere a firului de păr. Ocoleşte cu grijă zona feţei, ochilor şi a urechilor.
8. Limpezeşte blana de câteva ori tot cu apă calduţă. Ai grijă ca orice urmă de şampon să fie îndepărtată, căci, rămas pe blană, este iritant pentru pielea pisicii, dar şi atrage mizeria ca un magnet.
9. Foloseşte un prosop umed pentru a-i şterge faţa. Apa simplă e suficientă pentru curăţare dacă blana de pe faţă nu e prea murdară. În acest caz se recomandă utilizarea unei soluţii ceva mai diluate din apă şi şampon, ocolind cu mare atenţie zona ochilor şi a urechilor.
10. Pentru uscare, înfăşoară pisica într-un prosop mare şi pune-o într-un loc la căldură. Poţi să foloseşti uscătorul de păr la o viteză scăzută numai dacă pisica ta nu este deranjată de zgomot. Cele mai multe nu îl agreează. Dacă pisica are părul lung, foloseşte un pieptăn cu dinţi rari pentru a descurca blana după baie.
11. Recompensează-ţi pisicuţa cu mâncarea preferată după fiecare baie.
O pisică spălată este o pisică fericită. Dacă nu te descurci să o cureţi sau pisica ta este extrem de agitată sau agresivă, cel mai bine este să apelezi la un specialist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu