miercuri, 12 octombrie 2016

Tu cum iti alegi catelul?

Cum ne alegem cateii? De ce lucruri tine cont o persoana atunci cand isi alege viitorul protector? Cel mai important am putea spune ca e curajul (poate sa fie prima calitate care ne lipseste noua, oamenilor cateodata).

Image result for caini
Desi amuzant, nimeni nu isi doreste un catel ce se ascunde in spatele stapanului la primul zgomot auzit. Recent am citit un articol despre un caine, salvat de o familie, care se temea de orice, mai putin de mezinul familiei in varsta de 10 luni. Sa fie curajul sau lipsa lui o caracteristica provocata de factori exteriori sau este ceva innascut?

Se pare ca in mare parte, curajul se transmite genetic, iar atunci cand vrem sa luam sau sa adoptam un catel trebuie sa ne interesam in primul rand de stramosii sai. Desigur, genetica nu este raspunzatoare de tot. Stapanul catelului este la randul sau nevoit sa se asigure ca printr-o buna educatie, catelul poate sa isi dezvolte la maxim potentialul.  


Cum ajuti un caine sa devina mai curajos?

Socializare
Acesta este un factor important in educatia unui caine. Iar alaturi de acesta putem adauga si evitarea batailor (fie aplicate ca pedepse fizice, fie intre caini) sau respectarea necesitatilor cainelui de catre stapan.

Locul lui
La fel cum fiecare persoana isi doreste sa aiba propriul loc in care sa se simta protejat si in siguranta, asa si cainii isi doresc sa stie ca in casa sau curte au un loc pe care il pot numi al lor.  Acest loc trebuie sa le permite cainilor sa se odihneasca atat fizic, cat si psihic. Este foarte important ca animalul sa nu fie bruscat sa iasa din cusca sau cuib, in special daca este vorba despre un pui. Acesta iese singur daca stapanul foloseste diverse metode, mai blande: batutul din palme, o bucata de mancare, etc. Catelul nu trebuie pedepsit fizic sau verbal cand se afla in cusca.

Fara pedepse fizice
Daca nu iti bati copilul, de ce crezi ca e bine sa iti bati cainele? In haitele de caini sau lupi, puii sunt de neatins. Ei nu pot fi atacati sau pedepsiti de ceilalti membri ai grupului. De aici vine si curajul puilor de a musca; stiu ca nu li se poate intampla nimic rau. Insa mare atentie: asta nu inseamna ca puii nu trebuie corectati in cazul in care fac ceva gresit (sapa gropi, rod papuci, etc.).

Cei mari nu trebuie sa-i raneasca pe cei mici
In cazul acesta vorbim despre cainii adulti care ar putea sa muste puii. Acestia din urma tind sa devina agresivi atunci cand sunt muscati in copilarie de un caine matur. Pentru ei este o experienta foarte traumatizanta si ar trebui sa se evite lasarea puilor in compania cainilor mai mari deoarece nu toti cainii sunt toleranti cu cei mici.

Stapanul este cel care poate influenta cel mai mult viata unui catel. De aceea noi suntem responsabili cu asigurarea unui mediu echilibrat si sigur pentru dezvoltarea armonioasa a unui catel. Veti avea nevoie de rabdare, mult timp petrecut impreuna si multa, multa dragoste!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu