joi, 3 martie 2016

Perusul tau mananca excremente? Ar putea suferi de pica 

Poate s-a intamplat sa stai de vorba cu o cunostinta care are un perus si ti-a povestit ca papagalul sau mananca lucruri neobisnuite precum bucatele de hartie de pe birou, scame de pe podea sau chiar propriile excremente. Ei bine, daca pana acum nu ai stiut ce sa crezi, afla ca poate fi vorba despre o afectiune destul de des intalnita la pasarile crescute in captivitate, si poarta numele de pica.

Desi persoanele din exterior ar putea interpreta ca papagalul este crescut in conditii improprii si nu primeste destula mancare, pica este de fapt un simptom indicator al unei forme de anemie, adica scaderea numarului de celule rosii din sange.

Medicina veterinara nu a avansat intr-atat incat sa explice exact cauza acestei tulburari de hranire iar parerile sunt inca impartite. In timp ce unii specialisti sunt de parere ca este ceva normal la perusi, ca la orice alt animal, sa consume din curiozitate si alte lucruri in afara de mancarea potrivita pentru ei, altii cred ca pica la perusi este un simptom al unei afectiuni mai grave, ascunse, ce poate fi depistata doar in urma unor analize detaliate, de laborator.

De obicei, in paralel cu pica, s-a observat ca perusii slabesc foarte mult, degradare ce duce, intr-un final, la deces subit.

Daca ai observat ca papagalul tau consuma lucruri nepotrivite si scade in greutate, este recomandat sa mergi cu el la un cabinet veterinar unde poate fi consultat si tratat de catre un medic specialist, in urma analizelor de laborator sau simptomatic, fiind sub observatie pentru o anumita perioada de timp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu