luni, 16 noiembrie 2015

Cum sa inveti pisica sa fie plimbata in lesa

Toti cei care au ca animal de companie o pisica stiu foarte bine ca acestea sunt greu de dresat pentru a fi plimbate afara, in lesa, precum cateii. Cu toate astea, e bine sa nu uitam ca fiecare animal are nevoile lui si ca pisicilor noastre le prinde bine sa mai iasa din cand in cand afara, sa simta mirosurile naturii si, de ce nu, sa socializeze cu alti indivizi din specia lor.

Pisicile au personalitate, sunt inteligente si stiu ce vor, iar aerul aparent de superioritate ne da mereu batai de cap, fie ca e vorba de alegerea mancarii, de spatiul amenajat pentru dormit sau joaca, ori de obiectele pe care nu trebuie sa le atinga. Nu de putine ori in timpul zilei ne observam pisica pe pervazul geamului, cum priveste cu o oarecare tristete la celelalte pisici de afara sau la pasarile care ciugulesc de pe jos. 

Este usor sa ne dam seama ca pisicile simt nevoia sa iasa din casa pentru a pandi cate o pasare sau a intra in contact cu alte pisici, dar daca incercam sa le scoatem din casa, se panicheaza foarte repede si riscam sa le pierdem. 


Desi par foarte stapane pe ele, pisicile sunt destul de sensibile atunci cand schimba mediul in care s-au obisnuit sa traiasca. Multi oameni isi lasa pisicile afara pe timpul zilei si le aduc seara in casa, oferindu-le si un loc cald langa calorifer pe timpul iernii. Este un lucru foarte frumos daca pisicile sunt sterilizate/castrate, insa problema apare cand este vorba de pisici obisnuite sa stea numai in casa si care nu au fost niciodata scoase afara. Pentru a evita panicarea pisicii si pierderea ei, putem s-o obisnuim cu lesa, similar cu cazul cateilor. Este un lucru greu de realizat dar nu imposibil.


Ca sa inveti pisica sa se plimbe in lesa, afara, este nevoie de un ham de marime potrivita, care sa nu fie nici prea strans, nici larg, si de o lesa. Este preferabil ca ambele sa fie confectionate din materiale textile rezistente si nu din piele sintetica sau cu elemente metalice deoarece pielea si blana pisicii sunt sensibile si trebuie protejate.

La prima iesire este foarte posibil ca pisica sa se sperie si sa incerce sa fuga unde vede cu ochii. De aceea se recomanda ca primele plimbari sa aiba loc pe timp de noapte, cand nu sunt oameni sau catei afara. In linistea noptii, le puteti oferi 30 minute in care sa poata cerceta fiecare sunet si miros din natura si sa se poata obisnui cu noul mediu.

In momentele in care observati ca se sperie, puteti sa vorbiti cu ele, sa le mangaiati si sa le oferiti o gustare preferata. Daca se poate, luati cu voi si cusca de transport, pentru cazurile in care pisica nu va mai asculta si va este greu sa controlati lesa. Sunt necesare mai multe plimbari de genul pentru ca pisica sa scape de orice urma de teama, dupa care, fiecare plimbare impreuna cu aceasta va deveni placuta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu